skip to Main Content

Innovatie met het BIM-model

Building Information Model

BIM staat voor ‘Building Information Model’ en is een digitale representatie van een gebouw, inclusief zowel de fysieke als functionele eigenschappen. Dit model wordt gebruikt gedurende de gehele levenscyclus van een gebouw: van ontwerp en bouw tot gebruik en sloop.

Capaciteit en efficiëntie

Adequate software voor BIM

Het concept van BIM ontstond al in de jaren 70, maar pas in de afgelopen tien jaar heeft de software voldoende capaciteit gekregen om 3D-modellen en data efficiënt te verwerken en delen. Dankzij de ontwikkeling van internet en krachtige computers is BIM nu een geavanceerd en onmisbaar hulpmiddel in de bouwsector.

EEN INTERVIEW OVER BIM MET

Niels Geuze

Hoe lang werkt Kievit Kozijn al met BIM en wie was de initiatiefnemer?
Niels Geuze: “Sinds ik in 2012 bij Kievit Kozijn begon, sprak Robert van Wijngaarden over zijn plannen om met BIM te gaan werken. Kort daarna volgden we met een aantal collega’s een opleiding over BIM en schaften we de benodigde software en werkstations aan.”

Hoe profiteren bedrijven en opdrachtgevers van het werken met BIM?
Niels Geuze: “BIM biedt talloze voordelen. Al in een vroeg stadium kan een 3D-visualisatie van het gebouw worden bekeken. Dit maakt het mogelijk om in het gebouw ‘te kijken’ en op elk gewenst punt een doorsnede te zien. De gegevens zijn beschikbaar voor alle betrokken partijen, wat de samenwerking bevordert. Geavanceerde technieken zoals daglichtsimulaties en clashcontrole zorgen ervoor dat er al in de ontwerpfase problemen worden geïdentificeerd en opgelost, waardoor faalkosten worden verminderd.”

Wat is de meerwaarde van BIM voor Kievit Kozijn?
Niels Geuze: “Voor ons is BIM een logische stap, vooral omdat ons productieproces al volledig geautomatiseerd is volgens LEAN-principes. BIM helpt ons om sneller en betrouwbaarder informatie te leveren aan onze opdrachtgevers. Het heeft ons nieuwe klanten en samenwerkingen opgeleverd, omdat we vanaf het begin betrokken zijn bij het ontwikkelproces en beslissingen kunnen nemen over de uitvoering en details van de kozijnen.”

Zijn er succesvolle voorbeelden van samenwerking met opdrachtgevers?
Niels Geuze: “Ja, er zijn steeds meer succesvolle samenwerkingen. Bijvoorbeeld met Van Omme & de Groot voor projecten in Rijsenhout, Rotterdam en Ankeveen, en met VORM Bouw voor projecten in Mijnsheerenland, Zoeterwoude en Rotterdam. Ook werken we met transVORM aan de transformatie van het Woudagebouw in Utrecht naar 58 appartementen. Steeds meer klanten willen starten met BIM-projecten.”

Hoe ontwikkelt BIM zich verder bij Kievit Kozijn?
Niels Geuze: “We blijven continu innoveren en zoeken naar nieuwe mogelijkheden. Een van onze ontwikkelingen is de integratie van een chip in het kozijn, die via een app informatie over onderhoud en beheer biedt. Dit biedt extra service aan de eindgebruiker van onze kozijnen, ramen en deuren.”

Alle informatie altijd bij de hand

Kozijnen met RFID Chip

Ieder kozijn van Kievit Kozijn is uitgerust met een unieke RFID-chip. Deze chip bevat informatie over onder andere het houtsoort, het bouwwerk, de kleur, de planning, de applicatie en garantie. Deze RFID-chip is volledig compatibel met BIM, waardoor alle gegevens altijd en overal toegankelijk zijn.

Conclusie

Innovatie staat centraal bij Kievit Kozijn

Bij Kievit Kozijn staat innovatie centraal. Door het gebruik van BIM kunnen we efficiënter werken en betere resultaten leveren. Onze ervaring en continue ontwikkeling op het gebied van BIM stellen ons in staat om hoogwaardige en op maat gemaakte oplossingen te bieden aan onze klanten. Neem contact met ons op voor meer informatie over hoe wij uw project kunnen ondersteunen met onze geavanceerde technologieën en diensten.